هدفمند کردن یارانه ها و سیاستمدار مدرن

در حال نوشتن مقاله ای با مضمون این تیتر برای مهرنامه هستم. نه برای شماره دی که برای شماره بهمن که ویژه هدفمند سازی است.

مقاله در پاسخ به این سوال است که چرا خاتمی این طرح را اجرا نکرد و احمدی نژد اجرا کرد. ایده اصلی هم این است که رفتار خاتمی و احمدی نژاد، هر دو در قامت سیاستمداران مدرن، بسیار به یکدیگر شبیه و نزدیک است. ولی این که چرا این نزدیکی روشی، به نتیجه های متفاوتی منجر شده است را باید در پایگاه اجتماعی آنها جستجو کرد. خاتمی را نباید بزرگ کرد به حدی که تبدیل به مراد عده ای شود. او هم یک سیاستمدار است که نه لزوما بر اساس منافع ملی که بر اساس منافع حزبی و گروهی تصمیم می گیرد.

راستی فکر می کنید برندگان طرح هدفمند کردن چه کسانی هستند؟ من در این مقاله نشان می دهم که دهک یکم تا چهارم و تا حدودی پنجم برندگان اصلی این طرح هستند و از آنجایی که پایگاه اجتماعی احمدی نژاد در آن جاست، احمدی نژاد طرح را اجرا می کند ولی خاتمی که پایگاه اجتماعی متفاوتی دارد، اجرا نمی کند. آری هر دو سیاستمدارانی مدرن(بر طبق تعریف اقتصاد سیاسی) هستند. به این هم فکر کنید که چرا هاشمی رفسنجانی، با استناد به نقل قولی که دکتر نیلی از ایشان می کرد، می خواسته این طرح را حتما اجرایی کند!

 

این نوشته در محمدصادق الحسینی ارسال شده و با , , برچسب‌گذاری شده. این نوشته را نشانه‌گذاری کنید.

20 پاسخ برای هدفمند کردن یارانه ها و سیاستمدار مدرن

  1. سعید :گفت

    نگاهی هم به لینک زیر بیاندازید در این رابطه. این میزگزدی است ولی برای آنکه وقتتان تلف نشود، فقط قسمتهایی که دکتر مالجو صحبت کرده بخوانید. تاحدود زیادی با شما هم نظر است، البت تحلیلش چپ است. موفق باشید و منتظر مهرنامه و نوشته خوبتان خواهم ماند:

    http://fa.shahrgon.com/index.php?option=com_content&view=article&id=910:2010-01-28-08-50-08&catid=66:2010-02-11-07-57-14&Itemid=344

  2. حسین :گفت

    صادق
    پایگاه اجتماعی احمدی نژاد و خاتمی خود جای بحث فراوان دارد. دوست دارم استدلالت را مبنی بر اینکه پایگاه اجتماعی احمدی نژاد دهکهای پایینتر است بشنوم.

  3. محمدرضا فرهادی پور :گفت

    سلام
    اینکه برندگان طرح اجرایی احمدی نژاد چه کسانی هستند زیاد سخت نیست. کافی است سری به کارگاه های روستایی بزنید. تربت جام بودم: کارگران یک خانواده هشت نفری بعد از دریافت یارانه سر کار نیامده بودند. وقتی صاحب مرغداری دنبالشان رفته بود استدلالشان این بوده که حقوق ما 300 هزار تومان بوده و حالا بیش از دو برابر ان را دریافت کرده ایم تا از سرمان هم زیاد است. در هفته گذشته چندین نمونه از موارد را مشاهده کرده ام.
    یک نکته دیگر: خاتمی در آخرین سخنانش حسرت می خورد که چرا این طرح را اجرا نکرده است! امیدوارم مقاله ات برای این گفته خاتمی هم دلیلی داشته باشد.
    راستی اگر فکر می کنی مهرنامه می خواهد من هم می توانم همین مشاهداتم را برایشان بنویسم.

  4. سالار :گفت

    این جور که داری تعریف می کنی این مقاله ات بر این فرض استواره که دولت ها به فکر حداکثر کردن مطلوبیت پایگاه اجتماعی هستند که از اون بر خاستن ولی به نظر من دولت ها اول از همه به فکر حداکثر کردن مطلوبیت خودشون هستند مثلا در صورت لزوم حتی پایگاه اجتماعی شون رو تغییر می دن
    این دولت در راستای حداکثر کردن مطلوبیت خودش داره به حداکثر کردن مطلوبیت پایگاه اجتماعی خودش می پردازه
    و دولت خاتمی در انتهای دوره حاکمیتش بعد از سر خورده کردن پایگاه اجتماعیش مایل به اجرای این موضوع بود تا با تغییر پایگاه اجتماعیش انتخابات بعدی رو از دست نده اما نتونست

    • مقاله من بر فرض اصول اقتصاد سیاسی است که اینطور تعریف کرده اند. که البته نتیجه اش با آنچه تو می گویی یک چیز است. نکته آخری را هم که گفتی خلاقانه و جالب بود. بیشتر فکر می خواد. البته من هنوز فکر می کنم که خاتمی اون حرف رو بیشتر بعنوان یک حسرت زده بود. که یعنی می خواستم اجرا کنم اما خب نمی شد!

  5. رضا :گفت

    سلام
    اگر لطف کنید و دلیل اقای هاشمی رو برای اجرایی کردن طرح بنویسید ممنون میشم .

  6. رامین :گفت

    پایگاه اجتماعی خاتمی اگر منظورتان در سال‌های 76 تا حدود 84 است، باید گفت که بخش زیادی از پایگاه احمدی‌نژاد را هم در بر‌می‌گیرد. یک مقایسه تعدادی این ماجرا را روشن می‌کند. لذا حرفتان صحیح نیست و پایگاه ایشان بیش از آنکه متفاوت باشد، مشابه است.

    در مورد برخورداری دهک‌های یک تا پنج هم البته این یافته جدیدی نیست و خود رئیس‌جمهور در صحبت‌هایش گفت این دهک‌ها بهره‌مند می‌شوند! و اشاره کرد با محاسبات آماری به اینجا رسیده‌اند.

    در مورد آقای هاشمی هم باید گفت آن‌طور که در تاریخ آمده، ایشان همه‌ی طرح‌های خوب را می‌خواسته‌اند اجرا کنند. خصوصی‌سازی، اصلاح نرخ ارز، آزادسازی و … لذا استناد به این دیتای شما موجب آشفتگی در داده‌ها شده و نتیجه‌گیری را به سمت غلطی می‌برد. جز آنکه بخواهید نوشته‌تان بیش از بعد تحقیقی، بعد ژورنالیستی داشته باشد که آن بحث دیگری است و باید ببینیم چه از آب در می‌آید.

    دلیل عدم اجرای این طرح هم از سوی خاتمی روشن است. هزینه‌های فراوان سیاسی که ایشان قادر به پرداخت نبود. به پنج دلیل: حامیان سیاسی اندکی در حاکمیت داشت، از سوی گروه‌های اقتدارگرای اجتماعی تحت فشار بود، اهل ریسک‌های بزرگ از این دست نبود، شخصیتا اهل دودلی و تذبذب بود و نهایتا او برای اصلاح سیاسی به معنای آزاد شدن فضای اجتماع و فرهنگ آمده بود و اقتصاد هرگز اولویت فعالیتش نبود.

  7. محمد :گفت

    سلام
    بنظر من با اينكه طرح هدفمندي يك طرح اقتصاديه اما دلايل اجرا و عدم اجراش و همچنين زمان شروعش فقط سياسيه و بس.
    اجراي اين طرح احتياج به حمايت و پشتيباني مقامات بالادستي داشته و دارد كه در اين مقطع فراهم شد. دلايلش هم تحريم،تهديد نظامي، انرژي هسته اي و جلب رضايت توده مردم است.
    مصاحبه آخر احمدي نژاد هم تير خلاص بر منتقدين طرح و نحوه اجرايش بود.
    ( طرح را امام زمان مديريت مي كند)

  8. امير :گفت

    اميدوارم توي مقاله مرجع تعاريفت رو مشخص كني
    درضمن از ديدگاه اقتصاد توسعه من با شما در مورد منتفعين اين طرح موافقم
    اما منتظر شيوه استدلال شما هستم
    ولي مهمتر از اين ،بحث در ارتباط با نقاط آسيب پذيري اجراي صحيح اين طرحه
    خوبه كه ملزومات اجرايي طرح و امكان تحقق اونها در زمان خاتمي و احمدي نژاد مطرح بشن

  9. طیفور :گفت

    درباره سیلویو گزل (Silvio Gesell) اقتصاددان آلمانی:
    http://www.4shared.com/video/a0DxtY8D/Silvio_Gesell.html

  10. طیفور :گفت

    مارکس به نفع سرمايه داري عمل کرد!
    http://maskannews.ir/?lang=fa&state=showbody_news&row_id=732

  11. سلام. بسیار مشتاقم این مطلب را زمانی که آماده شد بخوانم (حتما داخل وبلاگتان خواهید گذاشت دیگر؟)

    همینطور علاقه مندم تبادل لینک با شما داشته باشم. در صورت علاقه متقابل بفرمایید.

    ارادت و سپاس
    عماد

  12. سپهر :گفت

    سلام
    بستگی داره شما تعریفتون از پیروزی در این طرح چی هست ؟!! اگه افزایش مطلوبیتشون ، خب بالفرض هم دهک های اول تا پنجم مطلوبیتشون بیشتر بشه اما در کنار این امر آیا همه ی اون مطلوبیتی که حقشونه کسب کردن ؟؟؟
    آیا سایر دهک ها هم به حق خودشون می رسن ؟؟

  13. سپهر :گفت

    و به نوعی اگر نه که جوابه منم نه هست چرا ؟؟؟ تفاوت اصلی هدف دو دولت!!!

  14. سلام ؛ دستمریزاد و خداقوت

    آقای الحسینی ، نکات خوبی رو اشاره فرمودین و با اجازه تکلمه ای بنده اضافه کنم.
    به نظر، این طرح دهکهای پایینی رو اذیت نمیکنه که هیچ، بلکه شادی مضاعفی هم براشون به بار میاره (حالا همین پول گرفتن و یکجا نشستن بعضی از اینها،خودش به جاش قابل تحلیله) ، مضافاً اینکه دهکهای بالایی هم هیچ ضرری نمی بینن(به خاطر سطح درآمدی و مزیتهای رفاهی و…) اما نکته اینجاست که دهکهای میانی و میانی روُ به بالا (که همون قشر متوسط جامعه هستن) شدیداً زیان اصلی رو می بینن؛ شاید دهکهای پنج و شش!
    کلامم طولانی شد، ولی نتیجتاً ذکر این نکته ی جامعه شناسی مهمه که میگه: اگه خواستی جامعه ای رو از بین ببری، قشر متوسطش رو شکار کن.
    زیاده منت./

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s