پایه پولی، پول و سوالی از اقتصاد خوانده ها

اما گزارشات دیگر از این گزارش هم عجیب تر هستند، مثلا گزارش سه ماهه اول 88 یا سه ماهه چهارم 87 نکته ای وجود دارد که در پست قبل قرار شد به آن بپردازم.

این نکته بسیار ظریف، حساس و البته بسیار عجیب که تابحال هیچکس بصورت علنی و رسمی به آن اشاره نکرده، این است که مقدار پول(M1) از مقدار پایه پولی کمتر شده است!!(صفحه 17 گزارش سه ماهه چهارم 87 را ببینید). جالب است که در اقتصاد ایران تا آنجایی که ما دیدیم، یک بار دیگر یعنی در سال 56 (سال قبل از انقلاب)  هم این اتفاق افتاده است.

خب این امر را چگونه به لحاظ تئوریک توجیه می کنید؟! به لحاظ عملیاتی چطور؟  فکر می کنید به لحاظ عملیاتی چگونه چنین اتفاقی رخ داده است؟

این نوشته در محمدصادق الحسینی ارسال شده و با , برچسب‌گذاری شده. این نوشته را نشانه‌گذاری کنید.

11 پاسخ برای پایه پولی، پول و سوالی از اقتصاد خوانده ها

  1. amir :گفت

    خوب چیش عجیب هست؟ قرار هست پایه پولی به نقدینگی تبدیل بشه نه پول. حالا فقط توزیع نقدینگی بین پول و شبه پول تغییر کرده.
    ——————-
    صادق: خوب اینش عجیبه که در تاریخ ایران نادره به لحاظ تئوریک هم اصولا تعریف محدود نقدینگی نمی تونه کمتر از پایه پولی باشه

  2. محمدرضا :گفت

    پاسخ این سوال در تصمیمات سال 1385 بانک مرکزی در مورد چک پولهاست
    —-
    صادق: خب چگونه چک پول ها می توانند مقدار پول را کاهش دهند که کمتر از پایه پولی بشود!!؟ اصولا فرقی که در سیاست های چک پول اتفاق افتاد این بود که قبلا چک پول ها شبه پول محسوب می شدند، اما هم اکنون اسکناس و مسکوک محسوب می شوند. اتفاقا باید باعث شده باشد که پول در مقابل شبه پول افزایش یابد نه اینکه پول از پایه پولی کمتر شود.

    • محمدرضا :گفت

      حرف شما صحیح. معذرت می خوام از اواسط سال 87.
      البته من فکر می کنم (مطمئن نیستم) قبل از این قانون این چک پولها کمتر در پایه پولی منعکس می شدند. یکی از سرفصلهای پایه پولی اسکناس و مسکوک نزد بانک مرکزی است که بعد از این قانون و صدرو چک پولهای جدید توسط بانک مرکزی به معنای افزایش اسکناس نزد بانک مرکزی و افزایش پایه پولی است.
      در هر صورت افزایش پایه پولی باید به دلیل افزایش یکی از اجزای آن باشد: یا افزایش خالص دارایی های خارجی، خالص بدهی بخش دولتی، بدهی بانکها و ذخایر طلا، سایر و اسکناس و مسکوک نزد بانک مرکزی. خوب در دوره مورد اشاره تو پایه پولی 48 درصد رشد داشته است که باید یکی یا چند مورد از اجزای پایه پولی افزایش جدی داشته باشند که ظاهرا فقط دو مورد می توانند افزایش جدی داشته باشند: اسکناس و مسکوک نزد بانک مرکزی و بدهی بانکها. (البته خوب پایه پولی باید به نقدینگی تبدیل شود و نه پول).
      اما فرضیه دومی هم دارم که از طرح آن می ترسم و آن درونزا بودن پول و وابسته بودن پایه پولی است. اگر تو مطلبی در مورد دلایل مساله فوق بنویسی من هم کم به این موضوع فکر می کنم فرضیه ام را دقیق تر مطرح می کنم.

  3. جم :گفت

    اگر پایه پولی بیشتر از آن که به اسکناس و سپرده جاری تبدیل شود به سپرده مدت دار تبدیل شده باشه حله. شاید توضیحش این طور باشه که چون پول زیادی تو جامعه تزریق شده، و این پول بیشتر از نیاز مردم برای اسکناس و جاری بوده، ملت خوابوندن تو مدت دار. بعید هم نیست البته. چرا که وقتی حجم نقدینگی ظرف مدت کوتاهی سه برابر می شود، نیاز مردم به اسکناس و … که سه برابر نشده. دوبرابر هم نشده. خوب بدیهی است که می رود در مدت دارها. درست نگفتم؟-
    —————-
    صادق:حرف شما بخشی از پاسخیه که مد نظر منه اما یک اشکالی داره پاسخ شما که در پستی که جواب می دم به این سوال اون رو مطرح می کنم.

  4. محمد :گفت

    از نظر تئوری باید سپرده جاری صفر باشه !!!!

  5. داود :گفت

    چه ارتباطي بين پول و پايه پولي هست؟
    تو يه حالت فرضي ممكنه بجز اون بخش از پايه پولي كه به صورت اسكناس نزد مردم و بانك ها مي مونه بقيش رو مردم به صورت سپرده بلند مدت نگه دارن كه توسط مكانيزم خلق پول نهايتا باقيمانده پايه پولي بر ميگرده به بانك مركزي.در اين حالت پول خيلي كمتر از پايه پولي ميشه!
    البته توجيه داره كه چرا قبلا بيشتر بوده و حالا كمتر شده اما اين كه حتما بايد بيشتر باشه فكر نكنم پايه تئوريك داشته باشه؟
    ————–
    صادق: ببین به لحاظ تئوریک لزوما نباید اینطور باشه درسته. ولی به هرحال این نشان از یک امر داره که توضیح خواهم داد در پستی جداگانه

    • داود :گفت

      چند تا دليل به ذهن من مي رسه
      افزايش نرخ سپرده هاي كوتاه مدت و تنوع خدمات بانكي مانند حساب كوتاه مدت روز شمار و پشتيبان به طوري كه با توجه به نقد شوندگي بالا همسان سپرده ديداري ،به اون سود تعلق ميگيره و البته سپرده غير ديداري محسوب ميشه.
      ركود و بخصوص ركود در بخش مسكن.
      افزايش شديد پايه پولي به دليل اينكه چك پول هاي بانك مركزي در بدهي بانك هاي تجاري به بانك مركزي منظور شدند.
      دو تا دليل اول باعث كاهش سپرده هاي ديداري و در نتيجه حجم پول ميشه و دليل سوم باعث افزايش پايه پولي.

  6. داود :گفت

    در ضمن فكر كنم اگر قرار باشه ارتباطي داشته باشن ، اين پوله كه بايد از پايه پولي كمتر باشه

  7. قیاسی :گفت

    من البته از اقتصاد چیزی سر در نمیارم.
    اما من باب شوخی شاید توضیحش این باشه که سال بعد می خواد انقلاب بشه !!!
    چون سال 56 این اتفاق افتاد و سال بعدش انقلاب شد
    حالا سال 88 این اتفاق افتاده و شاید سال 89 دوباره انقلاب بشه !!!!
    ببخشید آمدم وسط بحثهای کارشناسی شما.
    محض شوخی و تفنن بود

  8. حسام :گفت

    اینا کدوم آمارشون راسته که این راست باشه!:)

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s