چند مقاله در مورد بحران مالی(بحران وام های مسکن) در آمریکا و طرح بوش در مورد کمک 700 میلیارد دلاری. همه مقالات خوبی هستند و البته در مقام رد کردن طرح بوش. مقاله آخر رادیکال تر از بقیه است و بیشتر هنجاری نوشته شده است.
مقاله ها به ترتیب اهمیت:
Can Congress Fix A Problem It Caused?, By THOMAS SOWELL
Commentary: Bankruptcy, not bailout, is the right answer, By Jeffrey A. Miron
Doing Something?, By John Berlau
The (Near) Death of the State, by Llewellyn H. Rockwell
در کل، حرف این است که این دارو هیچ ربطی به مرض مریض ندراد، مشکل مریض چیز دیگری است که این دارو خیلی موثر باشه می تونه اون رو به عقب بیاندازد. همچنین این که خود کنگره با تاسیس فانی و فردی عملا باعث بوجودآمدن تصور غلط در سپرده گذاران در مورد ریسک دار در نظر نگرفتن پکیج های این دو موسسه شده است و این کمک صرفا می تواند به آن تصور غلط پاداش دهد و نه این که مشکل را حل کند. همچنین بحث دیگری هست در این خصوص که کسی که بد عمل می کند باید نتیجه آن را ببیند، نه این که بصورت مصنوعی پاداش گیرد، چرا که این پاداش دهی سبب ایجاد مکانیسم هایی در جهت بد عمل کردن می شود.
این پست شاهکار پیتر بوتک را هم ببنید، خیلی عالی است و نکات بسیار زیبایی را متذکر شده است. از جمله این که:»وقتی که احساس می شود یک مشکل در اقتصاد کلان وجود دارد، راه حل ها فقط باید در اقتصاد خرد جستجو شوند».
خلاصه بحث بسیار مهمی است. و حداقل مباحث اقتصاد مالی را بالکل متحول می کند. حجت قندی و پویان ( و کامنت روزبه در پست آخر ) هم که از نزدیک رصد می کنند اتفاقات را در این باره نوشته اند.
در لينك هاي زير دو اقتصاددان برجسته،پال كروگمن و جوزف استيگيليتز(برنده جايزه نوبل)، از زاويه نقد به سياست هاي نئوليبرال، در باره اين بحران اظهار نظر كرداند؛استيگليتز حتا پا را فراتر از خيلي ها گذاشته و پايان نئوليبراليسم را اعلام كرده:
http://www.project-syndicate.org/commentary/stiglitz101
يادداشت كروگمن در نيويورك تايمز رادر آدرس زير مي شود خواند:
http://www.nytimes.com/2008/09/19/opinion/19krugman.html
سلام
عید شما مبارک
http://www.siavashon.ir
آقا صادق. خوبی؟ این روز ها کم پیدا شدی.
حال احوال خوبه؟ فیلتر میلتر نشدی ؟
چند روز پیش این طرح دکتر نیلی رو می خوندم. پیشنهاد داده بود شرکت نفت سهامی بشه و سهامش به مردم واگذار بشه و اینکه این جوری ثروت بین مردم توزیع میشه نه درآمد و خلاصه این که گفته بود این طرح از توزیع مستقیم بهتره.
به نظرم اصول کلی این طرح خیلی جالب اومد ولی اون چیزی که این جور طرحها رو عقیم می کنه جزئیاتی است که تو نگاه اول دیده نمی شه .
من نمی دونم این سهام عدالت چی شد؟ توزیع شد ؟ چه جوری و چه اثری داشت؟ ایا این هم مثل اون طرح نیست؟
قبلا هم بحثش بود که سهام نفتی راه بندازیم و اصلا یه بازار بورس بین المللی برا نفت بزنیم و اون رو مستقیم به پولی غیر دلار مثل یورو بفروشیم و این حرفها. یادم است یه عده هم گفتن این طرح خلاف قانون اساسی است و شورای نگهبان و … با این طرح مخالفت می کنند.
اگر کسی پیدا می شد می تونست این طرح ها -توزیع مستقیم درامد، توزیع سهام به مردم یا ارائه سهام در بازار بین اللملی- رو کمی بیشتر پرورش بده و از لحاظ تئوریک یه ادبیات غنی تری داشتیم روشن تر قضیه رو می دیدیم.
آقا این موسسات پژوهشی تو ایران تحقیقی، کاری در این زمینه ها کردن؟ خبر داری؟
راستی عیدت هم مبارک باشه
یه نکتهی کوچیک: کمک هفتصد میلیارد دلاری درسته. الان نوشته شده میلیون.
—————
صادق: مرسی. اشتباه لپی بود. اصلاح کردم. ممنون
سلام به دليل برخي از لينكهاي بسيار مفيدي كه در وبلاگ شما وجود دارد و بنده از آن ها استفاده كردم بر خويش لازم ميدانم از محبت شما در جمع آوري آنها تشكر كنم شاد باشيد
جمعی از دوستانتان شما را دعوت میکنند تا در پروژه ی رادیو وبلاگستان مشارکت کنید.بی شک حضور شما در جمع برنامه سازان رادیو وبلاگستان باعث بهروری بیشتر این مجموعه خواهد شد.
با تشکر رادیو وبلاگستان
http://radioweblogestan.wordpress.com