بازار از آنِ ما؛ دولت از آن هیچکس!

چندی پیش، یکی از آشنایان که ارتباطی با دفتر رییس جمهور دارد، می گفت که آقای احمدی نژاد گفته است که در ازای هر نامه ای که به وی نوشته می شود از 30 تا 70 هزار تومان، با توجه به وخامت وضع و غیره، پرداخت شود! باورش سخت بود، اما از احمدی نژاد بعید نبود. همچنین این آشنای گرامی می گفت که در یک شهرستان به کسی که کل اتوبوسش به دره رفته و نابود شده بود و مجبور شده بود کل خانه اش را برای قسط وام هایش بفروشد و … در ازای نامه اش 70 هزار تومان پرداخت کرده بودند(یعنی کمتر از حتی یکی از چرخ هایش!) و به کسی که ادعا کرده بوده که فرش در خانه ندارم هم 50 هزار تومان پرداخت شده بود. (به این می گویند عدالت پوپولیستی!)

اما مهمترین بخش ماجرا اینجاست که دیگر واقعا شاهکار است. ببینید چگونه منفعت شخصی، با این کارهایی که دولتمردان انجام می دهند، هماهنگ می شود و آنها را به سخره می گیرد. برای من که به شخصه بسیار جالب بود که به این سرعت، بازاری در این مورد شکل بگیرد. اما اصل ماجرا:
چند روز پیش از یکی از دوستان شنیدم؛ بازاری شکل گرفته است که کالای آن؛ نامه نوشتن به رییس جمهور است! بطوری که در این بازار کسانی هستند که در مکان هایی خاص و شناخته شده اقدام به عرضه انواع و اقسام نامه ها با محتویات و مشکلات گوناگون، از سبک تا سنگین! کرده و عده کثیری هم متقاضی هستند و می روند این نامه ها را با نام و مشخصات خودشان می خرند! و بازای هر نامه از 30 تا 70 هزار تومان از رییس جمهور می گیرند. وقتی این خبر برایم موثق شد که دکتر نصیری هم در ایمیلی به این پدیده اشاره کرده بود و گفته بود که در حوالی میدان پاستور دقیقا چنین اشخاصی را دیده است و نیز کسانی که دور آنها جمع شده بودند و از آنها نامه ها را خریداری می کردند!

این نوشته در Economics, iran, politics, کاتالاکسی, آزادی, اقتصاد, بازار آزاد, جامعه, دولت, سیاست ارسال شده. این نوشته را نشانه‌گذاری کنید.

11 پاسخ برای بازار از آنِ ما؛ دولت از آن هیچکس!

  1. Mohammad :گفت

    letter writing is an art. well, if some people can use their skill on helping others to gain such amount of rent , why they should not use it 🙂

    Now i want to tell you about a new social security plan in Germany, as you may now here if you are unemployed depending on your past job experince and salaries you will recive a reasonable amount of money for your living charges. If you have a child you also get money for his kindergartern, schools and so on..
    Now, they have proposed that every german recive 800 euro per months and children also get 500 euro per months,regardless that you have job or not. By paying this amount of money ,all other subsidies will be deleted. Now there is a critics that by paying this money to every germans, the people may lose the motivations for work! for example a person who works in Salmoni may earn about 700 euro after tax and now after reciving 800 they naturally will not go to work anymore..

    I have a post about proposal writing in blog. of course it is for theose who are looking for a fund much more than 70$ of oil rents 🙂

  2. Mohammad :گفت

    Kommente MANo khord! Dobare minvisam

    Sadegh jan letter writing is an art and those who knows how to prepare a good proposal for people should earn money in turn! So, I don’t see a problem in this kind of service. Lets say about a new social security plan that have proposed in Germany and one of my new colleagues has written his MS thesis about its consequences. As you may know, if you are unemployed here in Germany , depending on your past job salary and experience , you will get a portion of your pas salaries as an unemployed money. It will be added if you have a child . The government also pay some part of your house rent. For example for a woman with a child this amount can be about 800-900 euro per month which is enough for a normal (not luxury) life. Now, in new plan, they want to calculate all of subsidies that the central state pay to people, deleting them, and pay every Germans a fix amount of 800 euro. Regardless of your employment situation. Every children also get 500 euro in this new plan. The critiques on this proposal is that it may negatively affect the motivation for working among Germans. For example a person who works in a Salmooni (read farsi) may receive about 700 euro per month . And now after getting easily 800 she might not will to work anymore.

    Anyway, for those who want to write a good proposal, of course for project beyond 70$ of Iranian version, I have a post in my blog.
    ————————————–
    صادق: موافقم: که توانایی نوشتن یک توانایی است و کسانی که این توانایی را دارند می باید از این توانایی کسب درآمد کنند. اما منظور من همانطور که احتمالا میدانی این بوده است که هدف دولت از چنین سیاستگذاری های آنقدر خام اندیشانه و خیال پردازانه است که براحتی توسط نظام بازار که توانایی نامه نوشتن را با پرداخت پول پاسخ می دهد، دور زده می شود(البته اگر خام اندیشانه هم نبود همین اتفاق می افتاد، شاید بتوان گفت اگر سیاستی بخواهد خام اندیشانه نباشد، نباید وجود داشته باشد!) مرسی بابت توجهت حتما آن مطلب را می خوانم.

  3. Mohammad :گفت

    By the way, i have updated blog with a comment on new plan of deleting zeros from rial

  4. باور چنين پيشامدهايي چندان سخت نيست. از كسي كه تخصصي در مديريت ندارد و مشاورانش را از عقلاي قوم انتخاب نمي‌كند و تصميم‌هايش را براساس ايده‌آل‌هاي ذهني‌اش مي‌گيرد نبايد انتظار داشت كه تصميمي خردمندانه در تمام دوران رياستش بگيرد، مگر آنكه از كاملا اتفاقي باشد. وگر نه كدام مديري است كه براي تصميم‌هايي كه روي زندگي چند ميليون نفر تاثير دارد و باعث تغييرات مالي چند (هزار) ميليارد توماني مي‌شود بيايد و روش «آزمون و خطا» را انتخاب كند.
    البته برادر من، مقصر خودمان هستيم، رئيس جمهورمان به مردمان مي‌آيد، مردم هم به رئيس جمهور مي‌آيند. براي من كه تصور وجود يك مديريت علمي (مثل بعضي كشورها) براي ايران ناممكن است. مگر مي‌شود در كشوري كه مردم براي استفاده از راه‌هاي غيرقانوني و براي دور زدن قانون سر و دست مي‌شكنند و آن‌چيزي كه اصلا احترام ندارد قانون است، يك رئيس جمهور صادق و عاقل بتواند دوام بياورد؟

  5. bizbloger :گفت

    عقايد نئوكانتي از آن من! دولت شرمنده از آن من!…. زنده باد محسن نامجو!
    —————————–
    صادق: مرسی! آره دولت شرمنده از آن ِ ما. چقدر خوب بود که دولت از هر دخالتش در نظم طبیعی بازار اظهار شرمندگی و عذرخواهی می کرد… ها ها ها
    خیلی بجا و به موقع بود، واقعا لذت بردم!

  6. غریبه :گفت

    سلام
    «نظم طبیعی بازار» دیگه چیه؟
    مگر «بازار» یک چیز طبیعیه؟

  7. غریبه :گفت

    با این توجه که «طبیعی » به معنای وسیع .را اگر در نظر بگیری انوقت کسیکه نیگه به هر کی به من نامه بده دو هزار تومان میدم هر .طبیعی تلقی میشه.
    —————————–
    صادق: من دو گونه نظم را از هم تمیز می دهم : نظم طبیعی که حاصل برکنش نیروهای طبیعی و با توجه به عدم دخالت نیرویی خارجی است بنوعی که از برهمکنش و ارتباط نیروهای دخیل، و با واسطه عواملی که برای ما به لحاظ شناخت محدودمان، ناشناخته هستند، نظمی حاصل می شود که خودسامان است. هایک از این نظم به نام نظم خودجوش یا خودانگیخته نام می برد و اسمیت نام آنرا دست نامریی می گذارد و… با این حساب جنگل، بازار، و هر سیستمی که بدون دخالت خارجی بوجود آمده و حاصل جریانی تکاملی باشد را می توان در این دسته قرار داد. تعجب می کنم که چرا اصلا این سوال که «مگر بازار امری طبیعی است» را مطرح کرده ای؟؟ اصولا در این حوزه حتی در سنت فلسفی، ایراد قابل توجهی گرفته نشده است. و بحث ها بیشتر بر اینکه آیا این نظم طبیعی کافی است و چقدر می تواند مطلوب باشد و …. می چرخد. و نظم دوم نظمی است که با توجه به سلسه مراتب مثلا درون یک کارخانه از بالا به پایین سرایت می کند که بنظر اقتصاددانان لیبرال؛ این نظم نمی تواند در جامعه کلان وجود داشته باشد(نتیجه چیزی شبیه جامعه کمونیستی خواهد بود)
    اما اینکه «انوقت کسیکه میگه به هر کی به من نامه بده دو هزار تومان میدم هم طبیعی تلقی میشه» بله دقیقا من هم همین را گفتم!! که بازار که امری طبیعی است دقیقا در این مورد بخوبی و البته در کمال ناباوری آقایان، شکل گرفته و ناکارایی این سیاست غلط که البته با هدف رساندن پول به نیازمندترین افراد بوجود آمده بود، را ثابت کرد.

  8. غریبه :گفت

    میگه ….. هم

  9. bizbloger :گفت

    بازار چيز طبيعيه يعني چي!؟ فراتر از طبيعي بازار يه موجود زنده است! با تمام تاثير و تاثراتش!

  10. Hi boys! :گفت

    Yhanks youf499c2d1f2baa3c3ce7fdc3053a3ba6f

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s