امروز پس از اینکه دیروز ظهر از خارک به تهران آمدم، دومان (یکی از دوستان خوب و از دوستان نزدیکم) زنگ زد که دفاع پایان نامه ام ساعت سه و نیم بعد از ظهر است. و تا همین الان که در حال نوشتن این پست هستم؛ در جلسه دفاع او بودم.
پایان نامه اش درباره آزمون اثر فیشر در ایران بود و از آنجایی که در گردآوری و متصل کردن مطالب و همچنین ارایه آنها بسیار قوی است، و نیز از آنجایی که از دوستان بسیار خوب من است، حتما دوست داشتم که در جلسه دفاعش شرکت کنم. جلسه خوبی بود، استاد راهنمایش دکتر کمیجانی و استاد مشاورش دکتر رحمانی بودند و همچنین استاد داور هم دکتر گرجی بود.دومان در این جلسه با 5 شاخص مختلف از جمله نرخ بهره اسمی اعلامی بانک مرکزی، نرخ بهره بازار غیر رسمی، نرخ بازدهی مسکن و دو شاخص دیگر که الان خاطرم نیست، نشان داد که رابطه فیشر که رابطه ای بین حجم پول و درآمد است و نیز دلیلی بر خنثی بودن پول در بلندمدت است، در ایران برقرار است. ظاهرا این اولین باری است که رابطه فیشر در ایران آزمون می شود(حداقل خود دومان که اینطور ادعا می کرد).
بطور ساده او نشان داد که نرخ تورم، علت بالا رفتن و بالا بودن نرخ بهره اسمی در ایران است. با این حساب برعکس آنطور که بعضی از اقتصاددانان بومی می گویند؛ نرخ بهره نمی تواند باعث کاهش نرخ تورم شود، بلکه برعکس همانطور که تئوری اقتصادی می گوید، این نرخ تورم است که بر نرخ بهره اثر می گذارد.
(در روزهای آتی سعی خواهم کرد خلاصه ای از پایان نامه دومان را و یا فایل ارایه اش را برایتان در سایت بگذارم).
در این جلسه همچنین دکتر کمیجانی، آمارهای جالبی را ارایه کرد :
«در چهار ماهه اخیر، رشد سپرده های جاری از 3 درصد به حدود 8 درصد رسیده است و رشد سپرده های کوتاه مدت از 7 درصد به حدود 15 درصد رسیده است! در همین حال به شدت حساب های سپرده بلندمدت، رشد منفی پیدا کرده اند.»
این هم نشانه بالا بودن ریسک اقتصادی و نیز اقدامات ناگهانی و بی محابای دولت در عرصه اقتصاد.
البته یک نکته باقی می ماند، و آن اینکه هرچند که دکتر کمیجانی بدرستی این امر را خطرناک توصیف می کرد و مدعی بود که با این حساب، بانک ها می ترسند که به صنعت و بخش هایی که نیاز به سرمایه گذاری بلندمدت دارند، وام دهند و در نتیجه سرمایه گذاری ها ناکاراتر و مصرفی تر از قبل می شوند، اما بزعم من؛ این بالا رفتن ریسک وام دهی بانک ها یک اثر مطلوب برای کاهش دادن افزایش فزاینده تورم دارد و آن هم البته بدلیل کاهش پیدا کردن ضریب فزاینده و یا ضریب تکاثر خلق پول است. چرا که اصولا برای کاهش ریسک، ضریب ذخیره اضافی و احتیاطی برای سپرده جاری بیشتر از ضریب ذخیره اضافی و احتیاطی در مورد سپرده های بلندمدت است.
خوب است یک نوشته ای هم در مورد رابطه نرخ تورم و قیمت طلا در ایران داشته باشید ؛ این رابطه
برایم خیلی مغشوش و مبهم است. متشکرم
————————–
صادق: من در این حوزه سوادی ندارم. اما آنقدر می دانم که تغییر قیمت طلا در ایران اگر شوک های موقت را کنار بگذاریم، بیش از آنکه ناشی از اقتصاد ایران باشد، از معادلات بین المللی تاثیر می پذیرد. بدین معنی که مثلا با افزایش نرخ تورم در آمریکا که سبب می شود مثلا دلار آمریکا در برابر یورو و سایر ارزها تضعیف شود، یا بهر دلیل دیگری که برابری نرخ ارز به ضرر دلار تمام شود، قیمت طلا افزایش می یابد و برعکس.(ظاهرا یکی از کانال های اصلی تغییر قیمت طلا در جهان و بالتبع در ایران همین است) ساز و کار هم بدین شکل است که چون طلا با دلار خرید و فروش می شود، بنابراین کاهش ارزش دلار در برابر سایر ارزها سبب می شود تا سایر نقاط جهان بغیر از آمریکا، با مثلا50 واحد پولی ثابت خود، بتوانند مقدار بیشتری طلا نسبت به قبل از کاهش ارزش دلار بخرند، در نتیجه تقاضای طلا در بازارهای جهانی افزایش یافته و قیمت طلا بالا می رود و برعکس. چیزی که من می دانم در همین حد است. اگر دوستان دیگر اطلاع افزونتری دارند، ما را بی نصیب نگذارند.
Residan be kheir
Please give us some general information about his empirical methodology and data sources or variable definitions
YOur ( or his) statement about the one-way causality direction from inflation rate to interst rate is somehow vague!of course, perhaps in Iranian economy which government control directly interest rate ,his empirical results show something link that but usually interest rate channel play an important role for increasing or decreasing money supply in an open economy
————————
صادق: مرسی! شاید توضیحات من مبهم بوده باشد، چون قصد نداشتم در این باره صحبت کنم. بلکه صرفا یک معرفی ساده بود. ولی حتما مقاله ای که از پایان نامه استخراج کرده را در وبلاگ خواهم گذاشت.
خوشحال میشوم دربارهی تحقیقاتی که درباره نظریه مقدار پول در ایران انجام شده اطلاعاتی برایم بفرستید
—————
صادق: چشم. در اولین فرصت
سلام
در مورد نرخ تورم بهینه و استفاده از راه حل شبیه سازی دوست دارم بیشتر بدونم.
خوشحال می شم در این مورد هم مطلب بنویسید.
با سلام .اگر برایم مطالبی در حد چند صفحه راجع به تأثیر تورم بر عملکرد سیستم بانکی ( عملکرد بانکها از نظر جذب سپرده و اعطای تسهیلات ) در کشورهای مختلف و نحوه مقابله دولتها باآن را به ایمیلم بفرستید ممنون می شوم .
با سلام
بنده کاسب هستم نظرتون نسبت به آینده باتزار چیست.لطفا نظر کاربردی بدید نه تئوری .با تشکر
سلام من دیروز درمورد مو ضوع پایانامه ام سرچ میکردم که عناوین پایانامه ها در دانشگاه تهران دیدم عنوان پایانامه هومان بهرامی راد را که نزدیک به پایانامه ام بود دیدم و الان کاملا اتفاقی این وبلاگ رو دیدم چطور می تونم از ایشون کمک بگیرم چون نمی تونم برم دانشگاه تهران و از کتابخونه استفاده کنم
سلام من دیروز درمورد مو ضوع پایانامه ام سرچ میکردم که عناوین پایانامه ها در دانشگاه تهران دیدم عنوان پایانامه هومان بهرامی راد را که نزدیک به پایانامه ام بود دیدم و الان کاملا اتفاقی این وبلاگ رو دیدم چطور می تونم از ایشون کمک بگیرم چون نمی تونم برم دانشگاه تهران و از کتابخونه استفاده کنم
میشه آدرس ایملشون را برام بفرستید
لطفا جواب دهید
lotfan javab dahid
سلام خسته نباشید
واقعا لطف می کنید اگر فایل ارائه پایان نامه آقای دومان را برایمان بگذارید، موضوع جالبی است. متشکرم
سلام خسته نباشید
واقعا لطف می کنید اگر فایل ارائه پایان نامه آقای دومان را برایمان بگذارید، موضوع جالبی است. متشکرم اگه به این آدرس بفرستی که واقعا لطف میکنیmojtabapayab@yahoo.com منتظرم .
سلام با عرض پوزش ديدگاه شما درباره نرخ ارز داراي ايرات اساسي است .تحقيق بفرماييد.